Otroliga elräkningar vad gör man???

Published by Jan Lindquist on

Har du rörlig elpriser har du känt dom senaste elräkningar att det blev dyrt, upp till 4 gånger så dyrt. Vad gör man? Den har artikel delar lite info om spotpriser och ger lite tips vad man kan göra. Man får vara lite smart med när man använder el, ladar el bilen, duschar eller använder tvättmaskin.

Spot prisen ser man i Nord Pool och klockan 15 delar dom timpriset den närmaste dygnet. Jag kan rekomendera tita på Nord Pool hemsida eller använda en app. En bra app som jag använder är Elon i Apple store, säker finns en för Android. En bra länk för att bestämma när du ska använda el mot spotpris är Elklocka.se

Sverige är delat i 4 zoner, dom norra två zoner är inte påverkat av spotpris höjning och tyvärr kan vi i södra sverige inte tar helt nytta av elen och behöver importera dyr el. Den zonen Stockholm befinner sej är SE3, ser bilden.


Kollar man på zon SE3 ser man den daglige genomsnitt pris. 

Viktig att titta närmare vid en dygnen speciellt efter klockan 15 när spotpris släps inför nästa dag. Nedan ser man att det kan vara så billigt som 9 öre vid 2:00 och dyrast vid 17:00 139 öre. Varje dag priserna är olika, ibland är max vid 8:00 och ibland är priserna över 150 öre hela dagen.

Hur vet man om din rörliga kontract är timpris eller genomsnitt. Har du nyre elmätter är dom anpassad för timpris. Men för att vara sakert måste man kolla i avtallet. I min faktura står det som rubrik. Den pris 200,54 gäller INTE. 

Hos din elleverantör dom har en statistik om timpris och förbrukning. Som exempel i min elleverantör GöteberogEnergi den 19 januari ser man kurvan på timpris, vid 7 var det 87 öre. Det som är roligt om man anpassar sina elbehov att vid 2 på morgonen var timpris 15 öre om min största elförbrukning under dagen, namligen 5,69 kWh. TOPPEN!

Sen får man vara smart med sin el. Duscha tidig och ladda bilen under natten. Programmera diskmaskin vid 14:00 kostar det en bråkdel. Flera tips listat:

  • Programmera tvättmaskin och diskmaskin at start när spotpris lägst
  • Elbil eller hybridbil programmera alltid att ladda efter midnatt
  • Om det går undvik torkare när priset är dyrast, välj melan tidit eller sent
  • Duscha mer konservativt vid höga priser som en utomhus vandring, stäng av vatten när du är blött och tvätta håret och annat innan man sätter på duschen
  • Bastu och jacuzzi kan man vänta på söndagar när priserna bruka vara lägst

Har du andra tips gärna dela med sej på vår Facebook sida. Om du undrar om justera bergvärme eller frånluftsvärmepump är det inte så enkelt. Det är inte varje dag som priserna är höga och inte samma tid.

Användning av batterier också är inte en lämplig lösning för närvarande, En Tesla Powerbank kostar 80k och täcker 15kW. En villa kan använda över 60kW per dag beroende på hur kallt det är och husets uppvärmning behöv. 

Engagera familjen med besparingar och skapa en gemensamt förståelse för elanvändning. Lycka till med besparingar önskar Liseberg och Örby Slotts Villaförening!

Categories: All